FORMAL OPINIONS E-80-13

E-80-13 Interest charge on delinquent accounts

Question

Does alawyer have theright to insert on hisbilling an interest charge in the
event that the bill remains unpaid for 30 days?

Opinion

Until 1974, the opinions of the Ethics Committee of the American Bar
Association uniformly prohibited the charging of interest by attorneyssince ‘‘the
profession isabranch of the administration of justice and not a mere money-get-
ting trade.”” See Canon 12 of A.B.A. Canons of Professional Ethics, A.B.A.
Formal Opinion 151, and Informal Decision C-741. However, in Formal Opin-
ion 338, dated November 16, 1974, without discussion, the following was set
forth:

‘... Itisaso the committee's Opinion that a lawyer can charge his client
interest providing that the client is advised that the lawyer intends to charge
interest and agrees to the payment of interest on accounts that are delinquent for
more than a stated period of time.”

Thus, it is the committee’s opinion that interest may be charged to a client
providing the client knows of the charge and agrees to it. It would be the
committee’s further opinion that the typical language on statements indicating
that a‘‘finance charge’” or *‘late charge,”” etc. would beimposed, isnot sufficient
to support the charging of interest to a client absent a clear agreement by the
client to be so charged.

Y our other questions are legal in nature, but you are specifically cautioned
that any lawyer contemplating the charging of interest to clients (or the use of
installment payments of fees if more than four installments, and with or without
interest) must be certainto bein compliancewiththe Truthiin Lending provisions
of the Federal Consumer Credit Protection Act and other pertinent laws.
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